<< Terug Contact | Website
MGH TREKT DE KAART VAN DUURZAAM ONDERNEMEN


Uit de praktijk gelicht

MGH heeft een calculatiemodel opgesteld om zowel voor revisie als voor nieuwbouw de CO₂-uitstoot in kaart te brengen.
De CO₂-uitstoot hebben we opgesplitst in 3 grote groepen: materiaal, productie en transport. Aan de hand van de volgende 3 voorbeelden lichten we dit graag toe (met focus op tandwielkasten en reductoren, niet op motoren):

Reductor voor vijzel op een waterzuiveringsinstallatie:
De standaardrevisie bestond hier in het vervangen van lagers en dichtingen. Vergelijk dat met een volledig nieuwe aandrijfgroep en we zien dat de revisie liefst 71 % minder CO₂-uitstoot geeft.

Tandwielkast voor hijswerk:
MGH leverde voor deze klant een op-maat-gemaakte-reserve-tandwielkast voor een hijswerk. Dankzij een recente revisie van de bestaande kast, konden we een precieze vergelijking maken tussen revisie en nieuw. Opnieuw zien we dat een revisie liefst 89 % milieuvriendelijker is.

Tandwielkast voor transportbandsysteem:
De bestaande tandwielkast had te lang gedraaid met versleten lagers. Hierdoor waren twee van de drie tandwielstellen aan vervanging toe. In dit geval bleek revisie minder interessant en installeerden we een volledig nieuwe aandrijfgroep. Wél hebben we het bestaande chassis kunnen vrijwaren dankzij een door MGH op maat gemaakt tussenchassis.
Indien de klant de lagerschade sneller had kunnen vaststellen en actie nemen, hadden we de tandwielstellen kunnen vrijwaren. Hierdoor had de interventie goedkoper, sneller en ook duurzamer geweest.
MGH zet daarom ook volop in op predictief onderhoud, met ons pakket MGH online monitoring.

Conclusie

Deze alledaagse voorbeelden leren ons drie dingen:

 1. Revisie vs Nieuw:
  Dankzij het calculatiemodel van MGH kunnen we naast economische criteria (prijs en lvt) ook een ecologische parameter meegeven (CO₂). Dit kan onze klant helpen in zijn beslissing voor revisie hetzij voor nieuwbouw.

 2. Predictief werken brengt problemen vroegtijdig aan het licht. Via MGH online monitoring kunnen we de toestand van lagers, tandwielen, koppelingen en smering constant online monitoren. Op die manier kunnen we gevolgschade zoveel mogelijk beperken. Hierdoor kunnen we de aandrijfgroep op een veel duurzamere manier terug inzetten/laten draaien. Hoe minder de schade, hoe minder onderdelen er vervangen moeten worden, en hoe ecologischer én economischer we de revisie kunnen uitvoeren.

 3. Proactief onderhoud:
  MGH zet ook in op pro-actief onderhoud. Als we bv bij een revisie het meest kritische onderdeel kunnen verbeteren, dan komt dit de levensduur van de volledige installatie ten goede.
  Voorbeelden: kritische lagers vervangen door beter geschikt type van lager, kritische tandwielstellen vervangen door tandwielstellen met hogere servicefactoren (geometrie, hardheid, materiaalkeuze,...)
  Hierdoor zal de levensduur van de aandrijfgroep verhogen waardoor deze veel economischer EN duurzamer zal zijn in onderhoud.

MGH trekt volop de kaart van duurzaamheid, en breidt zijn strategische missie dan ook uit:

“MGH is dé partner die de industrie draaiende houdt
dankzij haar merkonafhankelijke en duurzame totaaloplossingen
voor zware elektromechanische aandrijfgroepen”

Revisie niet altijd beter

Is revisie dan dé duurzame oplossing? Vaak, maar niet altijd: soms is een vervangend onderdeel doeltreffender en milieuvriendelijker. Een voorbeeld hiervan is de vervanging van een wormwielreductor met een efficiëntiegraad van 85 % door een nieuw exemplaar met liefst 97 % efficiëntie. In dit geval was de terugverdientijd minder dan één jaar en ook duurzamer.
Verschillende aspecten zijn dus belangrijk in het maken van duurzame keuzes. MGH neemt alvast zijn taak ter harte door klanten hierin bij te staan met raad en daad.

MGH NV
Servicecenter Machelen: Rittwegerlaan 2B - B-1830 Machelen
Servicecenter Antwerp: Luithagen Haven 2 Unit K - B-2030 Antwerpen
Tel 24/24: +32 (0)2 753 00 40 • Fax: +32 (0)2 753 00 49 • Mail: info@MGH.be
Klik hier om uit te schrijven